Wachtwoord beheer?

Afgelopen weken was er veel over te doen, wachtwoord beheer en wat zijn goed oplossingen hiervoor. Regelmatig krijgen we de vraag van klanten of we hun wachtwoord kunnen opsturen, omdat ze de browsercache hebben geleegd. Ze zijn dan al hun opgeslagen wachtwoorden kwijt, en geraken niet meer in hun blog, hun FTP of hun e-mail.

Nu kunnen we meestal we een wachtwoord resetten, maar we kunnen bijna nooit een bestaand wachtwoord opzoeken en even terug opsturen. Wachtwoorden die we verstrekken zijn geheim en dat zijn ze ook voor ons. Om je wachtwoorden bij te veilig te onthouden, raden we dan ook het gebruik van een wachtwoord manager aan. In deze blog bespreken we er drie.

Wachtwoord beheerders.

Wachtwoord beheer programma’s komen in veel soorten en maten, gratis versies betaalde versies, versies die hun data opslaan in de cloud of versies die hun data lokaal opslaan. Voor alles is er een voor en tegen daar gaat dit artikel in mindere mate over. Wel gaan we drie wachtwoord beheerders bespreken die in onze ogen voor onze klanten ideaal zijn.

Bitwarden

Laten we gelijk starten met de wachtwoord beheerder die wij zelf gebruiken bitwarden. Bitwarden is gratis in gebruik, open source en heeft apps voor Android, IOS, en het heeft een browser extensie. De tool is open source dat betekend dat iedereen de source code kan controleren, en om te zorgen dat de code volledig betrouwbaar is heeft bitwarden in 2020 de code laten controleren door een onafhankelijke derde partij.

Naast de gratis versie biedt men ook een betaalde versie aan, voor persoonlijk gebruik heeft dat een cost van 10USD per jaar en een familie paket (6 gebruikers) voor 40USD per jaar. Voor bedrijf heeft men een team account voor 3USD per maand per gebruiker.

Dashlane

Ik kwam Dashlane enkele jaren geleden voor het eerst tegen. Destijds was het hetzelfde als zijn concurrenten, zonder opvallende kenmerken. Maar recente updates hebben verschillende handige functies toegevoegd. Een van de beste zijn waarschuwingen voor sitehacks. Dashlane houdt actief toezicht op de donkere kanten van het internet, op zoek naar gelekte of gestolen persoonlijke gegevens en waarschuwt u vervolgens als uw gegevens zijn aangetast.

De desktopclient is gemakkelijk te navigeren en de mobiele apps maken overal toegang tot uw gegevens een makkie, hoewel er geen synchronisatie tussen apparaten is zonder de Premium-versie te kopen ($ 5 per maand). Toch is het eenvoudig in te stellen en wordt een geheime sleutel gebruikt om uw wachtwoorden te versleutelen, net zoals het installatieproces van 1Password.

KeePassXC

Wilt u meer controle houden over uw data in de cloud? Dan kan je een desktop-applicatie zoals KeePassXC gebruiken. Het slaat gecodeerde versies van al uw wachtwoorden op in een gecodeerde digitale kluis die u beveiligt met een hoofdwachtwoord, een sleutelbestand of beide. Het verschil is dat in plaats van een gehoste service zoals 1Password die het voor je synchroniseert, je dat databasebestand zelf synchroniseert met een bestandssynchronisatieservice zoals Dropbox of de door Edward Snowden aanbevolen service, SpiderOak. Zodra uw bestand zich in de cloud bevindt, kunt u het openen op elk apparaat met een KeePassXC-client.

Waarom doe je het zelf? In één woord: transparantie. Net als Bitwarden is KeepassXC open source, wat betekent dat de code kan worden geïnspecteerd en is geïnspecteerd op kritieke tekortkomingen.

Wat is er gebeurd met LastPass

LastPass heeft ingrijpende wijzigingen aangekondigd in zijn gratis accounts, waardoor ze veel minder bruikbaar zijn dan voorheen. Vanaf 16 maart hebben houders van een gratis account geen toegang meer tot hun wachtwoorden op computers en mobiele apparaten. Ze zullen moeten kiezen tussen het een of het ander.

Het eerste apparaat waarop u zich na 16 maart aanmelde, bepaalt uw “actieve apparaattype”, zoals LastPass het noemt. Dus als u LastPass op uw laptop start, heeft u toegang tot uw wachtwoorden op elke laptop of desktopcomputer, maar niet op uw smartphone of tablet. Het tegenovergestelde is van toepassing als u LastPass eerst op een mobiel apparaat opent.

Exporteer je wachtwoorden uit Lastpass

De gemakkelijkste manier om uw gegevens uit LastPass te halen is de LastPass-browserextensie, die u kunt downloaden van de LastPass-site. Zodra u de browserextensie heeft geïnstalleerd, klikt u op de werkbalkknop in uw browser om het LastPass-menu te openen. Klik op Accountopties, vervolgens op Geavanceerd en vervolgens op Exporteren. U zou dan een optie moeten zien met de naam “LastPass CSV-bestand.” Klik op die link en uw webbrowser slaat het resulterende bestand op uw harde schijf op.

De meeste wachtwoord managers hebben een mogelijkheid om de wachtwoorden te importeren die u op deze manier heeft geexporteerd.

Reageer:

Over Kyzoe

Kyzoe is een full-service hosting-provider met een toekomstgericht aanbod aan diensten voor de digitale business van vandaag en morgen. Ons aanbod is gericht op zowel particuliere als zakelijke klanten. 

Meer berichten

Volg ons:

Blijf op de hoogte van onze blogs

Maximaal 1 e-mail per week op donderdag om 8.30 en enkel als er nieuwe blog berichten zijn.

SSD vs Hdd Hosting

Wij zetten de turbo voor je in: wij bieden je hosting met 100 procent SSD-power in datacenterkwaliteit.

Laat je overtuigen door onze meetresultaten: we hebben identieke WordPress-installaties met talrijke plug-ins en op een klassieke server met HDD en op SSD-harde schijven opgezet. We hebben de respectievelijke gemiddelde waarden bepaald uit verschillende metingen: De laadtijden van de websites waren gemiddeld 42 procent sneller op de krachtige SSD-systemen dan op de klassieke HDD-systemen. 

In tegenstelling tot onze concurrenten, die databases meestal alleen op “desktop” SSD’s opslaan of nog volledig vertrouwen op klassieke harde schijven, bewaren wij je volledige webdata (webruimte) inclusief de databases op SSD harde schijven in datacenterkwaliteit. Onze premium SSD’s op basis van de nieuwste servertechnologie zijn speciaal ontworpen voor professioneel gebruik in datacenters en zijn niet alleen snel, maar ook bijzonder betrouwbaar.

SSD-hosting is met name geschikt voor high-performance applicaties. De toename in snelheid is duidelijk merkbaar op websites met een hoog bezoekersaantal, aangezien er beduidend meer acties per seconde mogelijk zijn. SSD-harde schijven zijn ook zeer energiezuinig en onderstrepen daarmee de groene filosofie van Kyzoe.be.