WordPress is het meest gebruikte script voor het bouwen van een website. In deze handleiding gaan we de stappen overlopen die nodig zijn om WordPress te installeren op je webhosting pakket. We doen dat met behulp van Installatron. We zullen alle opties duidelijk uitleggen. Zo heb je een goede basis voor je nieuwe website.
WordPress installeren
Het eerste wat van belang is bij het opzetten van een website is de installatie van WordPress in je webhostingpakket. Bij Kyzoe verzorgen we dat automatisch voor je indien je dat aangeeft bij de bestelling. Natuurlijk kan je WordPress installeren met Installatron mocht je niet bij de bestelling een WordPress installatie hebben aangevraagd. Installatron is een stukje software dat direct op onze server geïnstalleerd is en eenvoudige installatie van WordPress en veel andere applicaties mogelijk maakt. Installatron is op verschillende hosting controlepanels beschikbaar, maar aangezien Kyzoe Hosting & Design gebruik maakt van DirectAdmin zullen we deze aanhouden als voorbeeld.
De WordPress installatie handleiding
Hieronder vind je alle individuele opties bij het installeren van WordPress. Omdat we alle punten duidelijk overlopen lijken het veel stappen, maar dat valt in de praktijk reuze mee.
Stap 1. Login op het controlepaneel van je hosting (DirectAdmin):
Als klant van Kyzoe krijg je deze in een e-mail opgestuurd na ontvangst van je betaling.
Stap 2. Kies “Installatron Applications Installer”
Eenmaal in DirectAdmin ga je naar Installatron Onder Extra kenmerken. Dit brengt je naar de installatie omgeving van Installatron waar je kan kiezen welke applicatie je wilt installeren voor je hosting pakket.
Stap 3: Kies WordPress in de Apps lijst
Je vindt WordPress onder Apps voor content management systemen.
Er wordt nu een nieuwe pagina geopend met instellingen voor de WordPress installatie. Kies voor Installeer deze applicatie.
Stap 4. Kies de locatie voor de installatie van WordPress
Hier kies je het domein uit voor de installatie van WordPress, Wij kiezen het beschikbare subdomein test.kyzoe.work. Jij kiest natuurlijk je hoofddomein. Zorg er altijd voor dat je de domeinnaam selecteert met HTTPS://.
Wil je WordPress in een submap installeren? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om ‘blog’ bij directory in te voeren. In dat geval wordt WordPress geïnstalleerd op www.jouwdomeinnaam.be/blog. Uiteraard kan je zelf kiezen wat je bij directory invoert.
Stap 5 & 6. Kies versie en taal en ga akkoord met de licentievoorwaarden
Kies altijd de laatste versie van WordPress voor optimale beveiliging en de meeste opties.
Je kan Nederlands of Engels kiezen als taal, afhankelijk van de taal van de website die je voor ogen hebt. Wil je met je WordPress website met name Nederlandstaligen bereiken dan is Nederlands de beste keuze. De taalkeuze bepaalt namelijk ook de taal van het CMS. Ook ga je akkoord met de EULA. Doe je dat niet, dan kan je WordPress niet installeren.
Stap 7. Automatische WordPress CMS updates
Je kan aangeven of je wilt dat WordPress automatisch updates doorvoert als er een nieuwe versie van het WordPress Content Management System (CMS) beschikbaar is. Wij raden aan om hier voor de tweede optie te kiezen. Die zorgt er namelijk automatisch voor belangrijke beveiligingsupdates en stuurt je een e-mail bij grote updates zodat je die zelf (na back-up van je website) kan doorvoeren.
Aangezien WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld is wordt de beveiliging vaak op de proef gesteld door hackers. Het goed beveiligen van WordPress is dus erg belangrijk. Mocht je dus niet voor automatische updates kiezen, hou het systeem dan zelf goed up-to-date. Mocht je hier niet naar willen omkijken dan hebben wij speciaal voor u het WordPress onderhoudspakket.
Stap 8. Automatische WordPress plugin updates
Ook voor plug-ins is het mogelijk direct een update door te voeren. Wij raden dit af aangezien de comptabiliteit van plug-ins met je website niet altijd gegarandeerd is. Soms kunnen updates van plug-ins voor error meldingen op je website zorgen. Het is dus slim om dit zelf te beheren.
Mocht er een plug-in update nodig zijn dan is een check van de website naderhand altijd aangewezen zodat je zeker weet dat alles nog goed werkt.
Stap 9. Automatische back-up bij WordPress updates
Het is slim om deze optie aan te zetten aangezien WordPress bij updates dan eerste een back-up maakt van je website. Als er dan iets fout gaat bij een update zal WordPress automatisch de oude versie terugzetten en weet je zeker dat je website nog goed werkt. Omdat een back-up heel belangrijk is bewaren we deze niet op dezelfde server als waar je website op gehost wordt, maar bewaren we deze op andere servers en zelfs in een ander datacentrum. Een bijkomend voordeel is dat een back-up ook geen ruimte in beslag neemt op je hosting pakket.
Stap 10. Kies een gebruikersnaam en wachtwoord voor WordPress
WordPress genereert standaard een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen in het WordPress CMS. Gebruik deze instellingen (aangeraden) of kies zelf een sterke gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is belangrijk zodat hackers je gegevens niet makkelijk kunnen gebruiken via een brute-force aanval.
- Kies dus altijd een gebruikersnaam en wachtwoord met hoofdletters, kleine letter, cijfers en tekens!
- Daarnaast vul je hier je eigen e-mailadres in als beheerder en kan je eventueel al een titel en subtitel kiezen voor je website. Deze kan je overigens later ook nog makkelijk aanpassen.
Gaat iemand anders jouw WordPress website bouwen of updaten? Vul dan zijn/haar e-mailadres is zodat deze persoon de e-mails van WordPress ontvangt over updates etc.
Two factor authenticatie
Sinds kort geeft WordPress de mogelijkheid om een dubbele authenticatie uit te voeren als je in gaat loggen in het CMS van WordPress. Dit zorgt ervoor dat alleen jij kan inloggen op de website door de login te verifiëren op je telefoon via de mobiele app van WordPress. Ben jij de enige gebruiker van de site en wil je extra veiligheid? Dan kan je daar gebruik van maken, maar in principe is het met een sterke gebruikersnaam en wachtwoord niet nodig.
Beperk inlogpogingen in WordPress admin
Het beperken van het aantal inlogpogingen raden wij sterk aan.
Dit zorgt er namelijk voor dat hackers niet vaak vanaf 1 ip-adres kunnen proberen om in te breken in je WordPress website wat de kans dat je website gehackt wordt veel kleiner maakt. Daarnaast is het ook sociaal voor de medegebruikers van de server aangezien je de server ermee ontlast. Deze dien je dus altijd op “Ja” te zetten.
Stap 11. Geavanceerde instellingen voor WordPress
Wil je jouw database zelf een naam geven dan kan je aangeven zelf de geavanceerde instellingen te willen beheren. Je krijgt dan een lijst met invulvelden waarbij je zelf de keuze kan maken voor naamgeving.
Anders doet WordPress dit zelf voor je en hoef je daar dus niets voor te doen. De makkelijkste keuze is hierbij vaak de beste.
Stap 12. WordPress installatie afronden
Nu je alles ingevuld hebt kan je WordPress installeren in je hosting pakket. Daarvoor klik je simpelweg op “Installeren”.
Nu je de installatie van WordPress in Installatron hebt afgerond zie je een overzicht van je instellingen staan. Mocht je daar later nog aanpassingen in willen doen dan kan dat door op het gereedschap icoontje te klikken.
WordPress hosting
Heb je nog geen hosting voor jouw WordPress website? Kyzoe Hosting en Design biedt volledig geoptimaliseerde WordPress hosting zodat je geen omkijken hebt naar de techniek en je volledig kan focussen op je website. Daarnaast bieden we ook WordPress support zodat je inhoudelijk nooit te kort komt met het professionele advies van onze WordPress guru’s.
Had ik al gezegd dat we je huidige WordPress website gratis migreren naar onze servers? Heb je interesse laat het ons dan weten.